Blogger's Solutions

Build your blog with our tools

A Good Reason for a Successful Βlogger

Web Design και SEO – Τι πρέπει να προσέξετε στο website σας.

IT Special Advisor

mypostfolder

Το web design και γενικά ο σχεδιασμός μια ιστοσελίδας είτε πρόκειται για ένα site ή για ένα blog παίζει  μεγάλο ρόλο στο SEO, ιδιαίτερα όταν  χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό  flash και JavaScript. Αν είστε κάτοχος ενός  από τα δύο τότε οι συμβουλές που ακολουθούν,  πιθανότατα να κάνουν τη σελίδα σας πιο φιλική προς SEO και κατά επέκταση να κερδίσετε  θέσεις στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.

Για τους web designers, αν εξακολουθείτε να σχεδιάζετε αγνοώντας το SEO μιας σελίδας, πιθανόν να διαπιστώσετε πως πρέπει να αρχίσετε να σχεδιάζετε πιο φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης ιστοσελίδες. Ακολουθούν οι 10 συμβουλές:

1. Διορθώστε τα λάθη του  κώδικα

Δώστε μεγάλη προσοχή στον κώδικα που χρησιμοποιείτε και τηρήστε με ευλάβεια τα tags . Αν έχετε αμφιβολίες μπορείτε να ελέγξτε με το εργαλείο που προσφέρει η W3C   το validation tool . Αν βρει λάθη τότε διορθώστε τα.

2. Flash; Όχι ευχαριστώ δεν θέλω.

Μπορεί το flash στις μέρες μας πλέον να  μπορεί να «διαβαστεί» από τις μηχανές αναζήτησης, έστω με κάποιους  περιορισμούς αλλά καλό είναι να αποφύγετε την χρήση του όταν αυτή έχει να κάνει με την  πλοήγηση και την εμφάνιση των σημαντικότερων περιεχομένων του website.

Βέβαια το αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρει μπορεί να ενισχύσει τους επισκέπτες και τα back links  προς το website σας αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.

Δείτε τι λέει η ίδια η Google για τις σωστές χρήσεις του flash

3. Δημιουργήστε με  SEO friendly JavaScript

Είναι γνωστό ότι  οι μηχανές αναζήτησης δυσκολεύονται με την AJAX. Για αυτό μπορείτε να δουλέψετε με την jQuery που σας επιτρέπει να έχετε κάποιο html link και τα jQuery effects μαζί.

Με την χρήση κατάλληλων  JavaScript μπορείτε να δημιουργήσετε ένα όμορφο web design και να έχετε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα, απλά αρκεί να προσέξτε να είναι προσβάσιμο και αναγνώσιμο από τις μηχανές αναζήτησης.

4. Footer η "βάση" όλων.

Οι μηχανές αναζήτησης θέλουν  να βλέπουν ένα footer, στο οποίο να υπάρχει μία φόρμα επικοινωνίας, ένα site map και τους όρους χρήσης του website. Δηλαδή "θεωρούν" το site σας ποιο πολύ "επαγγελματικό"  από ότι μπορεί να φανταζόσαστε.

Μια έξυπνη κίνηση είναι να καταχωρήστε το site map στις μηχανές αναζήτησης αντί για το ίδιο το website. Το site map βοηθάει στη γρήγορη καταχώρηση ενώ μπορεί να αλλάζει και να ενημερώνετε , αν πρόκειται για δυναμικό, όταν, αλλάζει κάθε φορά  και το website. Αποτελεί ένα εργαλείο και πρέπει να το προσέξετε στο website σας.

5. Τα links μιλάνε από μόνα τους

Όταν βάζετε ένα εσωτερικό link στη σελίδα σας θα πρέπει να ξέρετε γιατί το κάνετε. Το "δέσιμο" των σελίδων δίνουν  μια "ώθηση" στο  website σας όταν μάλιστα, τα εσωτερικά links,  έχουν και anchor text τις keywords που στοχεύει η κάθε σελίδα.

Η σωστή επιλογή των anchor texts των links, εσωτερικών και εξωτερικών, διευκολύνει τις μηχανές αναζήτησης  ώστε να αναγνωρίζουν εύκολα  το που επικεντρώνεται η κάθε σελίδα. Το αποτέλεσμα είναι να ενισχυθείτε στο SEO.

6. Αποφασίστε το domain

Θα πρέπει να αποφασίστε  για αν το domain θα περιέχει το www και αυτό θα το κάνετε από την αρχή. Για τις περισσότερες μηχανές αναζήτησης, τα websites ή τα blogs με  mydomain.com και www.mydomain.com είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Μπορεί να σας αρέσει ένα domain και να το θέλετε να το έχετε και εσείς σε μια παραλλαγή του αλλά το  duplicate content  δεν αρέσει καθόλου στις μηχανές αναζήτησης. Το πιο γνωστό duplicate content συμβαίνει με την κεντρική σελίδα του website. Για παράδειγμα αν  η κεντρική σελίδα εμφανίζεται με το www.mydomain.com αλλά και με το www.mydomain.com/index.php.

7. Οι διευθύνσεις URL των σελίδων

Μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί αλλά είναι  μία παράμετρος που επηρεάζει πολύ το SEO. Τα URL των σελίδων, θα πρέπει να περιέχουν την keyword που στοχεύει η σελίδα. Για παράδειγμα, αν μία σελίδα σας στοχεύει την keyword “tech news”, το URL της θα πρέπει να είναι κάπως έτσι: www.my domain.com/tech_news .html

8. Η δύναμη της δίεσης (#)

Η δίεση (#) είναι ένα  ισχυρό εργαλείο, όταν βρίσκεται σε ένα URL, γιατί κάνει "αόρατο" στις μηχανές αναζήτησης, ότι ακολουθεί μετά από αυτή. Στις προχωρημένες SEO τακτικές η δίεση χρησιμοποιείται συνήθως όταν  θέλουμε να περιορίσουμε τα περιεχόμενα που διαβάζουν οι  μηχανές αναζήτησης. Βάζοντας  την δίεση μέσα στο URL, το Page Rank των εισερχόμενων links μεταφέρεται στο URL που εμφανίζεται πριν από αυτή.

Για παράδειγμα αν το  website σας είναι αφιερωμένο στην μαγειρική , στο οποίο περιέχει διάφορες συνταγές- recipes, τότε το "βάρος" θα πρέπει να το δώσουμε στο όνομα του. Δηλαδή αν το URL μίας recipe είναι το mydomain.com/#recipes1.html, οι μηχανές αναζήτησης θα βλέπουν το mydomain.com.

9. Το κείμενό σας...η δύναμή σας

Οι μηχανές αναζήτησης στοχεύουν και "διαβάζουν" πρώτα  το γραπτό κείμενο. Μέσα από αυτό μπορείτε να αναδείξουμε πολλαπλά keywords. Αν έχετε ένα e-shop τότε μην περιορίζεστε μόνο σε φωτογραφίες. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να χάσετε σε SEO.

10. Οι meta tags

O τρόπος γραφής τους άλλαξε και θα πρέπει να  σκεφτείτε σαν επισκέπτης για να  έχουν  αντίκτυπο στο SEO. Δηλαδή μπορείτε να γράψετε ακόμα και ολοκληρωμένες προτάσεις, όπως θα κάνατε αν αναζητούσατε εσείς στο διαδίκτυο. Η title tag θα πρέπει να είναι μέχρι 65 χαρακτήρες και ο σκοπός της είναι να κερδίσει το click.

Η description tag είναι σαν να διαφημίζετε  την σελίδα και δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 150 χαρακτήρες. Φυσικά θα πρέπει να περιέχουν την keyword που στοχεύει η σελίδα. Στην meta keywords tag εισάγετε το μέγιστο 7 keywords. Τέλος, δώστε τις H1, H2, H3, H4 tags για τους δευτερεύοντες και πρωτεύοντες τίτλους.

Για τέλος  θα ήθελα να πω, πως μπορεί  το όμορφο web design που είναι φιλικό προς τους χρήστες αλλά θυμηθείτε ότι  μηχανές αναζήτησης, "βλέπουν" την ουσία. Μην υπερβάλλετε στον σχεδιασμό σας και δώστε βάρος στο περιεχόμενο του κειμένου. Άλλωστε είναι κάτι ιδιαίτερο και θα πρέπει να προσέξετε στο website σας.
Share this :

Follow Us

Enter your email address:

We protect your privacy

Card image cap

Angelos Drakopoulos

Follow on G+

Google+